Samenvatting tekenen


Tijdsbesteding: 20 - 30 minuten


Opdracht:
Lees de tekst van het hoofdstuk Verlies uit het boekje Verlies, Verdriet, Verzet & Vrijheid.
Maak hiervan een samenvatting, maar ... niet met woorden. Je gaat de samenvatting tekenen en kleuren op een A4-papier. Het mag één tekening zijn, maar je mag ook een stripverhaal tekenen. Als je een stripverhaal maakt mag je wel tekstballonnen gebruiken, maar probeer zo min mogelijk woorden in je tekening te verwerken.

 

ABC-boek


Tijdsbesteding: 1 - 1,5 uur


Opdracht:
Maak een ABC-boek. De uitleg en een voorbeeld vind je hier.

 

Muurkrant


Tijdsbesteding: 1 - 1,5 uur


Verlies, Verdriet, Verzet en Vrijheid. In een periode van vijf jaren kregen veel Nederlanders met deze vier woorden te maken. Verlies tijdens de meidagen in 1940, verlies van levens, verdriet over wat er gebeurde met gezinsleden, familie, vrienden, buren en dorpsgenoten. Maar ook verzet tegen de vijand, tegen de onderdrukkers, de tirannen. En uiteindelijk kwam de vrijheid.
 

Opdracht:
Nederland werd bevrijd in mei 1945. Jij gaat een muurkrant maken over het jaar 1945 en over vrijheid.
 

Stappenplan:

a Pak een groot vel papier, A3-formaat of nog groter. Dit wordt je muurkrant. Verzamel ook gekleurd papier, tekenmateriaal, lijm en schaar. En zorg voor een computer met internetverbinding, waarmee je ook kunt printen
b Op de site van het 4 en 5 mei comité staan gedichten van jongeren. Zij hebben van 1998 tot nu meegedaan met een poëziewedstrijd. Veel van deze gedichten zijn voorgedragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Kies het gedicht dat jou het meest aanspreekt, print dat gedicht en knip het daarna uit. Zoek er een passende afbeelding bij.
c Zoek twee regionale nieuwsfeiten op uit 1945 en maak daar korte nieuwsberichten van. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld als bron het Salland’s Volksblad.
d Zoek twee afbeeldingen over de bevrijding van Nederland in 1945. Zet erbij wat op de afbeelding is te zien.
e Maak zelf een tekening over de bevrijding van Nederland in 1945. Zorg dat de tekening klopt met de feiten.
f Bedenk hoe je de muurkrant gaat indelen. Plak alle teksten, tekeningen en foto's op. Zorg dat het er verzorgd uitziet. Vergeet niet een goede naam voor jouw krant te verzinnen.
g Presenteer de krant door deze op te hangen in het klaslokaal.

 

Nieuw


Docenten kunnen nieuwe opdrachten doorgeven via:
de redactie